Jan Verschoor

 • Beeldhouwer van de onderkoelde perfectie

  Door Sandra van Berkum

  Beeldhouwer Jan Verschoor (1943) heeft talrijke monumentale kunstwerken uitgevoerd in opdracht van de overheid en het bedrijfsleven. Veel van zijn vrije werken hebben een plaats gekregen in museale en particuliere verzamelingen.

  Ondanks zijn opleiding aan de Amsterdamse Rijksacademie volgens de figuratieve traditie koos Verschoor bij het begin van zijn loopbaan voor de abstractie die hem meer ruimte bood voor het experimenteren met vormen en materialen. Het experiment zit de kunstenaar in het bloed. Tijdens zijn loopbaan heeft Verschoor zijn werkterrein steeds vernieuwd en uitgebreid. Naast kunststof, marmer, aluminium, staal en brons hebben ook hout en glas hun plaats in het creatieve proces.

  Esthetische perfectie staat centraal in het werk van Verschoor. Zijn beelden kenmerken zich door vloeiende vormen en een glad gepolijst oppervlak. Ze kunnen van alle kanten bekeken worden; er is nooit sprake van een voor- of achterzijde. Vaak zijn ze draaibaar. Daardoor tonen de beelden steeds een ander gezicht.

  Naast zijn werk als kunstenaar is Jan Verschoor nauw betrokken geweest bij het ontstaan van Museum Jan van der Togt (nu Museum JAN) in Amstelveen. 25 jaar lang was hij directeur van dit museum dat vernoemd is naar oud-industrieel Jan van der Togt.

  22 x 27  cm
  128 pagina’s
  100 illustraties
  Luxe paperback
  Nederlands
  ISBN 9789462623279
  € 24,95

  In samenwerking met Museumhuis JAN, Amstelveen

 • Article number: 210602
 • 24,95

 • Availability: In stock

Copyright Uitgeverij Waanders & de Kunst | Powered by Lightspeed