• Opeens geen grenzen meer

Opeens geen grenzen meer

  • Angst, geweld en haat bij Duitse mannen na de Eerste Wereldoorlog

    Door Jos Bours

    In november 1918 kwam er een einde aan de gruwelijk gevoerde Eerste Wereldoorlog, maar dat leidde in Duitsland bepaald niet tot vredelievende taferelen. Geweld en haat heersten in de politiek en op straat. Honderdduizenden mannen bleken gevoelig voor gewelddadige verlossingstheorieën. Hoe kon dat?

    Jos Bours ontdekte dat het vooral ging om jonge mannen met een diepgevoelde haat tegen socialisten, democraten, hun (symbolische) vaders en tegen … vrouwen. Hun angsten en emotionele onzekerheden gingen ze te lijf met mannelijke hardheid: ‘vastbesloten naar buiten, gesloten naar binnen’.

    De schrijver analyseert (on)bewuste boodschappen in romans en verslagen van vrijkorpsofficieren, gedichten van Brecht en schilderijen en tekeningen van Dix en Grosz met hun uitdrukking van die mannelijke angsten, gewelddadige wensen en obsessies.

    Zijn belangstelling is niet alleen puur historisch. In een persoonlijke beschouwing onderzoekt hij waarom hij als jonge man – 1946 in een Zuid-Limburgs dorp geboren – de binnenwereld van Duitse jonge mannen zo herkenbaar vond. Terwijl die vijftig jaar eerder waren geboren onder totaal andere omstandigheden.

    Nederlands
    17 x 24 cm
    100 illustraties
    304 pagina's
    paperback
    ISBN 9789462624023
    € 24,95

  • Article number: 220402
  • 24,95

  • Availability: In stock

Copyright Uitgeverij Waanders & de Kunst | Powered by Lightspeed